10 semlor eller
18 minisemlor
Vetedeg:
1 msk
kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst för
söta degar
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
200 g mjukt smör
11-12 dl
vetemjöl
Stöt kardemumman
fint i en mortel och värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke
och lös den med mjölken, socker och salt. tillsätt lite vetemjöl i taget och
arbeta till en smidig deg. Blanda till sist i det mjuka smöret lite åt gången.
Jäs degen till
dubbel storlek under en bakduk i ca 1 timme.
stjälp upp degen
och baka ut till önskade bullar, jäs under bakduk i ca 40 minuter. Baka av
bullarna i ugnen på 200 grader i ca 6-7 minuter.
Mandelmassa:
200 gram
sötmandel
2 dl strösocker
Skålla och skala
mandeln. Mixa mandeln slät i en matberedare. tillsätt socker och mixa i
ytterligare 5 minuter tills det blir en mjuk massa. Fyll semlorna med
mandelmassa och lättvispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.