tisdag 4 mars 2014

Fettisdag!

På begäran kommer här förra årets favvis-recept på mumsigaste semlorna!

10 semlor eller 18 minisemlor

Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
200 g mjukt smör
11-12 dl vetemjöl

Stöt kardemumman fint i en mortel och värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker och salt. tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta till en smidig deg. Blanda till sist i det mjuka smöret lite åt gången.
Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk i ca 1 timme.
stjälp upp degen och baka ut till önskade bullar, jäs under bakduk i ca 40 minuter. Baka av bullarna i ugnen på 200 grader i ca 6-7 minuter.

Mandelmassa:
200 gram sötmandel
2 dl strösocker

Skålla och skala mandeln. Mixa mandeln slät i en matberedare. tillsätt socker och mixa i ytterligare 5 minuter tills det blir en mjuk massa. Fyll semlorna med mandelmassa och lättvispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.